A kereskedő szakma leírása:

Ha szeretsz emberekkel foglalkozni, kommunikálni, változatos érdekes munkára vágysz, jó választás a kereskedő képzés. Annak az érettségiző vagy már érettségit szerzett fiatalnak ajánljuk a kereskedő képzést, aki kevésbé bírja az egy helyben való ücsörgést, papírmunkát, inkább mozgalmas állást szeretne. Ha valaki később önálló vállalkozóként képzeli el az életét, szintén jó választás a kereskedő szakma elsajátítása. A kereskedő OKJ-s szakképzettség megszerzésével képes leszel üzletet, vagy áruházi részleget irányítani (persze, a főnöki pozíció eléréséhez azért kell néhány év munkatapasztalat), vagy akár saját vállalkozást, üzletet létrehozni, működtetni. Kereskedőként értesz majd a gazdálkodáshoz, marketinghez, vállalkozási ügyek intézéséhez, jogi kérdésekben is képes leszel eligazodni, és ismerni fogod az árukat, amelyeket forgalmazol.

 

A kereskedő szakma jellemzői:

Érettségihez kötött OKJ-s szakképesítés, emelt szintű szakma. Felsőoktatásba való jelentkezéskor plusz pontokat jelent az itt megszerzett OKJ-s kereskedő végzettség. A kereskedő szakképzés nemcsak elmélet órákból áll, a képzési idő harmadában gyakorlatból (magyar vállalkozásoknál és multinacionális cégeknél, például jelenlegi partnereink a képzésben: Spar, Jysk, Dockyard, Pátria, DM). Ez azért fontos, mivel pályakezdőként sokkal könnyebb az elhelyezkedés, ha valaki szakmai gyakorlattal is rendelkezik már.

 

Elhelyezkedési esélyek a kereskedő képzés elvégzése után:

  • Üzletekben, áruházakban, bevásárlóközpontokban, értékesítési területen, nagykereskedésekben találhatsz munkát.
  • A nagyobb állásközvetítő internetes oldalakon a legtöbb állást általában a kereskedelem, értékesítés kategóriában találod meg.